pannonmajor logo

Amikor azon kezdünk el gondolkozni, hogy tanyasi életformát kezdünk, akkor az egyik fontos kérdés, hogy hol fogunk lakni, hol tároljuk az eszközeinket, gépparkunkat, terményünket, állatainkat.

Építészként évek óta figyelem a környezetemet itthon és külföldön, hol milyen megoldásokat alkalmaztak a mezőgazdaságban régen és most.

A Pannon Major terület felhasználására több tervet készítettem az évek során. Folyamatosan érett a gondolat, hogy a területet mire és hogyan szeretnénk használni. Első lépésben a terület bekerítése történt meg, aztán jöttek a nagyobb tereprendezések, amikor több ezer köbméter föld lett megmozgatva. A következő lépésben a területhatároló növényzetet ültettük be, kutat fúrtunk és elindítottuk a közműfejlesztést, hogy legyen vezetékes áram. Az építési engedélyek beszerzését követően elindulhatott az építkezés. Első ütemben egy kerti ház épült meg, ahova egy nyári zápor elől be lehet húzódni, vagy a nyári 40 fokos meleg elől kicsit hűvösbe húzódni. De ez az épület adott helyet az építőmunkásoknak is. Itt történt az étkezés, öltözés valamint a terület őrzésekor is ebben a kis faházban aludt az éjszakára beosztott őr.

kornyezetkialakitasa1

A kerti ház mellett épült egy bio fürdőtó, ahova a nyári melegben becsobbanva kellemesen fel lehet frissülni. A tónak köszönhetően egy sajátos mikroklíma alakult ki, megjelentek a legkülönbözőbb madarak, akik ide jártak inni, valamint a környező növények öntözése is könnyebb lett.

Az egyik legkisebb, ámbár fontos épület is elkészült a kerti árnyékszék, mely se túl távol sem túl közel nem jó, ha van valamint olcsónak egyszerűnek kell lennie, de azért tisztának és rendesnek, igazodva a többi épülethez.

kornyezetkialakitasa2

Az épületek építésével egy időben elkezdődtek a haszonnövények telepítései. Egy kis gyümölcsös, egy kísérleti minta gyógynövény ültetvény, valamint a szántóföldi gazdálkodás rejtelmeit is elkezdtük megismerni.

A gazdálkodás indításához nem elég megtermelni a terményt, azt tárolni, feldolgozni is kell valahol. Tehát elérkezett az idő, hogy eggyel nagyobb léptékben épüljön meg a következő épületünk, ami egy kicsit modernebb funkcionalitású és műszaki megoldásokkal készült, de a klasszikus funkciót is ellátó csűr épület.

kornyezetkialakitasa3

Építészként elsőként alapított cégünk a PannonExpert Kft. nem csak tervező tevékenységet folytat, hanem lovas létesítmények speciális lovastechnológiai berendezéseinek kivitelezésével is foglalkozik. A cég növekedésével szükségessé vált egy telephely kialakítása is. Így a raktárépület több irányból is jól szolgálatot tesz.

Az épület tervezésénél elsődleges cél volt a többféle funkcionális igény kiszolgálása. A tervezés során végi gondolt alaprajzi elrendezési formák és térkapcsolatok változataiból alakult ki a végleges elrendezés. A megvalósult épületet cégünk egy mintaépületként építette, mely kompakt méreteivel és funkcionális egységeinek moduláris bővíthetőségével sokfajta igényt ki tud szolgálni.

Lehet istálló, nyerges, géptároló, takarmánytároló, öltöző és klubhelyiséget, vagy lovászlakást tartalmazó épület, de lehet egy kis mezőgazdasági vállalkozás gépeinek és eszközeinek tárolója, terményfeldolgozójának és szolgálati lakása, vagy egy raktárépület és iroda, de tarthatnak benne egy kis rendezvényt is.

kornyezetkialakitasa4

Az építészeti megjelenésében egységes tömegalakítású és természetes anyaghasználatú, mely a funkciónak és a gazdaságos szerkezeti kialakításnak lett alárendelve. Az egész épület tartószerkezete külső és belső borításai fából készültek. A csarnokszerkezet kialakítása keményfacsapos fa rácsostartók és hagyományos ácsszerkezet kombinációja. Az anyagválasztásoknál mindenből igyekeztünk időtálló jó minőségű anyagokat beépíteni. A kivitelezést partnercégünk az Ép-Farm Bt. végezte első osztályú minőségben.

Az épületszerkezetet üzemben előregyártották, lefestették. Így az alapozást követően 1 hét alatt tető alatt volt az épület. Ezt követően már a faszerkezet védve volt az esőtől és a munkások tető alatt tudták folytatni a falszerkezetek és a szakipari munkák kivitelezésével.

Az épület alapozása 2015-ben a nyár közepén kezdődött és a kivitelező a munkaterületet novemberre átadta. A cégünk az épületet így 2016-ban már teljes értékűen használatba tudta venni.

kornyezetkialakitasa5

 Copyright © 2017 Pannon Major Original Farm Products Minden jog fenntartva. | Adatvédelmi tájékoztató