pannonmajor logo

A lovasterápiának 3 ágát különbözetjük meg ma Magyarországom:

 • Egyik ág a Gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna, célja a tanulásban vagy értelmileg akadályozott, részképesség zavarokkal küzdő, vagy érzékszervi fogyatékossággal élők fejlesztése, habilitációja.
 • Másik a Hippoterápia, ami tulajdonképpen egy neurofiziológiai gyógytorna kezelés. Javítja az egyensúlyt, harmonizálja az izomtónust, fejleszti az izomerőt, stb…
 • Hazánkban a lovasterápia legfiatalabb ága pszichológiai lovasterápia, melyről bővebben alább lehet olvasni.

Jelenleg nálunk a pszichológiai lovasterápia érhető el.

A pszichológia lovasterápiáról

Rohanó világunkban, a természetes környezettől eltávolodott életmódunkból kifolyólag egyre nagyobb az igény az olyan komplex foglalkozásokra melyek kimozdítanak, amik aktív tapasztalati tanaulást tesznek lehetővé, aktivizálják az erőforrásokat.
Kilépve a komfortzónánkból, vagy a sablonos probléma-megoldó mechanizmusainkból, egy inspiráló és interaktív környezetben új viselkedésformákat próbálhatunk ki, elengedhetjük a feszültségeket és feltöltődhetünk. Nagyon általánosan fogalmazva: ezt hivatott elősegíteni a lovasterápia, mely egy különlegesen komplex és színes módszer.

A pszichológiai lovasterápiának a célja, mint minden terápiás jellegű foglalkozásnak, az életminőségünk javítás. Ez a globális cél személyes részcélok megvalósulása által érhető el. Van, hogy a változás mérhető, vagy megfigyelhet, de gyakran a legfontosabb, ha szubjektív szinten, az érzés, a megélés szintjén jön létre.

A terápiás foglalkozások során a terapeuta olyan fizikailag és érzelmileg biztonságos, strukturált lovas helyzetet tervez és állít fel, amelyben a kliensnek lehetősége van az általa hozott témát/problémát kibontani, saját képességeinek felismerésére, új készségek gyakorlására.

A lovas közeg egy olyan Aktív tér, amiben a kommunikációs, kapcsolati, konfliktus kezelési minták tükröződnek. (alá-fölé-mellé rendelődés, agresszió, kompromisszum, elkerülés, közeledés)

A lónak az ember viselkedésére adott ösztönös reakciói ok-okozati helyzetet alakítanak ki, ezáltal azonnali visszajelzést ad a viselkedésre, a terapeuta ezek észlelésében és tudatosításában segíti a klienst.

A célkitűzések elérése érdekében a terapeuta a lovaglás és a ló körüli tevékenységek komplex fiziológiás, szociális, pszichés hatásait tudatosan alkalmazza.

 

Mit adhat a lovasterápia

 • Az általános közérzet javulása, örömérzet
 • Önbizalom növekedése
 • Harmónia és nyugalom
 • Kontrollérzet növekedés, érzelmek kontrollálása, önkontroll
 • Külvilág iránti érdeklődés növekedése
 • Optimális kockázatvállalás
 • Mozgáskoordináció, egyensúly, erőnlét fejlődése
 • Figyelem jobb összpontosítása
 • Empátia, együttműködés
 • Kommunikáció, önérvényesítő viselkedés fejlődése, megküzdés

Miért a ló?

 • Kapcsolatot épít, természeténél fogva kíváncsi, kezdeményező, társas lény
 • Megfogja és megtartja a figyelmet
 • Szimbolikus jelentése van az ember számára évezredek óta
 • Erőt, biztonságot sugároz a mérete által
 • A hátán ülve perspektívát válthatunk, hordoz, ringat
 • Projekciós felület, szerephordozó
 • A ló az „itt és most”-ban reagál
 • Hamar megtöri a védekezési mechanizmusokat ("jégtörő funkció")
 • Egy nem-fenyegető módon ösztönöz kihívás keresésre
 • A ló egy elfogadó, őszinte társ (nincsenek előítéletei)

A terápia menete és formái

A folyamat egy explorációs fázisból áll, amely a kliens nehézségeinek és lehetőségeinek feltárását jelenti, majd munkafázisból és végül egy lezáró szakaszból.

A folyamat hossza a hozott problémától és megállapodástól függ. Egyes alkalmak hossza függ az életkortól. (kicsiknél fél óra)

Az egyes alkalmaknak is van egy íve, egy biztonságot adó kerete. Kezdődik a ráhangolódással, ezt követi a fő cselekménye, amelyben megjelenhetnek az aktuális témák (énkép, testkép, teljesítmény, kapcsolatok, valahova tartozás, elengedés, bűntudat, önkifejezés…).

A foglalkozást, az aktuális élmények változó módú és szintű feldolgozásával zárul.

A foglalkozás lehet egyéni, vagy csoportos. A csoportos foglalkozásokról általánosan elmondható, hogy előtérbe kerülnek az egymástól kapott visszajelzések, közösségi élmény, a csoportban betöltött szerepek, a szabályok, normák.

Az egyéni terápia személyre szabottabb és érzelmileg protektívebb közeg.

A foglalkozásokon a tevékenysége változatosak lehetnek kezdve a ló körüli tevékenységektől, „szabadon” lévő lóval a földről végzett aktivitáson át, a lóra ülésig. A ló hátán végzett munka történhet vezetett lovon vagy futószáron, vagy önállóan lovagolva.

 

Kinek ajánlott

A lovasterápiát keresők köre változatos életkor tekintetében, jelentős bázist képeznek azok a gyermekek, akik valamilyen pervazív fejlődési zavarral küzdenek, vagy problémájuk részét képezi a szorongás, hiperaktivitás, egyéb kevert emocionális és viselkedés vagy beilleszkedési zavarok.

A felnőtt vagy kamasz korosztály leginkább önismereti vagy önfejlesztési igénnyel fordul a lovasterápia felé. Gyakori még emellett, hogy szorongásos, kapcsolati, önértékelési problémákkal, vagy krízis állapotában, nehéz életfeladat előtt állva jelentkeznek az érdeklődők.

(A súlyos klinikai kórképek esetén a lovasterápia általában kiegészítő terápia, és a páciensek szorosabb orvosi ellátást, egészségügyi intézményi hátteret igényelnek.)

 

Magamról

A Debreceni Egyetemen és Nijmegenben tanultam pszichológiát. Kisiskolás korom óta sok időt töltöttem lovak körül és lovaglás, mint hobbi később is fontos szerepet töltött be a mindennapjaimban, mindig sejtettem, hogy egyszer össze, kell majd hozzam a tanult szakmám és a lovaglást, de az egyetem után a multi világba vezetett az utam, ahol főleg tréning területen dolgoztam 6 éven keresztül.

Közben Lovaterapeutának és Lovast túravezetőnek tanultam, ez irányú tanulmányaim végeztével el is jött az idő a váltásra. 3 évet töltöttem a Magyar Lovasterápia Szövetségnél Főfoglalkozású lovas terapeutaként és a Bátor Tábor alapítvány lovas koordinátori feladatait végeztem.

Mostanra elérkezett az életen az, amire szerintem sok lovas vágyik: otthon tarthatom a lovaimat, látom őket, ahogy reggel kinézek az ablakon. Otthonos környezetben foglalkozhatok velük és a lovasokkal. Ez által a hozzánk érkező lovasok egy egész más hangulatodba csöppennek, mint egy nagy létszámmal dolgozó lovas iskolában.  

 

A lovakról egy kis leírást a rólunk menüpontban lehet találni.

 

 Copyright © 2017 Pannon Major Original Farm Products Minden jog fenntartva. | Adatvédelmi tájékoztató